DBAs søgninger afslører: Danskerne forbereder sig på krig

Sjældent har generatorer, Trangia sæts samt vand- og benzindunke været i så høj kurs som nu (Foto: DBA)
dato

Danskerne køber overlevelsesudstyr på DBA lige nu. Det viser nye tal fra Genbrugsportalen. Sjældent har generatorer, Trangia sæt samt vand- og benzindunke været i så høj kurs som nu. 

Der er ingen grund til panik, ingen grund til hamstring. Danske myndigheder holder fast i, at danskerne ikke bør forberede sig på en eventuel krig, selvom vores nordiske naboer har fået en anden besked.

Alligevel sætter danskerne sig til tasterne på det danske brugthandelssite, DBA, for at få fingrene i forberedelsesudstyr. 

Sjældent er det set før, at teltverdenens svar på komfur - nemlig et Trangia sæt, er så populært i januar. Hele 50 % mere end normalt for en januar har danskerne indtastet ’Trangia sæt’ i DBAs søgefelt. Søgninger som ’generator’, ’CB radio’, ’Håndsving’, ’Benzindunke’ og ’Vanddunke’ er også ekstra populære i januar i år versus januar 2023.

- Vi har jo fået at vide, at vi ikke behøver at forberede os på krig, men noget tyder jo på, at når svenskerne og nordmændene har fået modsatte besked, smitter det af på os. Èn ting er, hvad der bliver sagt, men det er jo tydeligt, ud fra vores data, at danskernes gør det modsatte, fortæller Julie Schoen, presseansvarlig hos DBA.

Mændene prepper. Ikke kvinderne
Det er dog ikke alt overlevelsesudsyr, som danskerne har været i DBA-appen for at erhverve sig i januar: Lommelygten, batterierne og dynamo radioen oplevede i januar ingen speciel spektakulær interesse.

- Det er tydeligvis mændene, der har bevæget sig ind på DBA-appen for at blive de nye ejere af alt det her ”overlevelsesudstyr”, for mændene står for langt størstedelen af alle søgningerne på disse ting. Vi så samme tendens forrige år, hvor ’brænde’ var en varm vare på DBA – her stod mændene også for dét indkøb, fortæller Julie Schoen.

Data fra DBA: Procenterne viser, hvor mange flere søgninger, der har været i den pågældende måned sammenlignet med samme måned året forinden.

CB radio:
November: 36 %
December: 94 %
Januar: 31 % 

Mænd: 37 %
Kvinder: 0 %
Ikke logget ind: 63 %

Valby
KBH Ø
Ringsted
Taastrup
Vejle
KBH V
Ørbæk
Aarhus C

Håndsvings:
Januar: 18,5 % 

Mænd: 45 %
Kvinder: 23 %
Ikke logget ind: 32 % 

Rødovre
Gentofte
Aalborg SV
KBH K
Esbjerg N
Horsens
Vamdrup
Bevtoft
Brønderslev

Trangia sæt:
Januar: 50 %

Kvinder: 50 %
Mænd: 33 %
Ikke logget ind: 17 %

Give
Ebeltoft
KBH Ø
KBH N
KBH V
Valby

Generator:
Januar: 28,2 % 

Mænd: 66 %
Kvinder: 4 %
Ikke logget ind: 29 % 

Roskilde
Nykøbing Sj
Vandel
Kolding
Horsens
Karby
Næstved
Vejle

Benzindunke:
November: 60 %
December: 68 %
Januar: 150 %

Mænd: 37 %
Kvinder: 10 %
Ikke logget ind: 53 % 

Tranekær
Herning
Holeby
KBH Ø
Birkerød

Vanddunke:
November: 150 %
December: 50 %
Januar: 133 % 

Mænd: 42 %
Kvinder: 37 %
Ikke logget ind: 21 %

Fredensborg
Hellerup
KBH N
Lejre
Stenlille
Valby
Brønshøj
Egå

Kilde: DBA
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.